Vanaf november 2018 bieden wij binnen Sento acupunctuur aan. Hiervoor werken wij samen met Irma de Koning, in de volgende tekst stelt ze zich aan jullie voor. Neem contact met haar op via info@tcmtherapie.nl om een afspraak in te plannen.

Mijn naam is Irma de Koning (1982), gediplomeerd acupuncturist, Tui Na massagetherapeut en ademcoach.

Ik heb aan de Qing-Bai academie voor Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) gestudeerd. Daarnaast heb ik de intensieve ademcoach opleiding bij Annette Weers gevolgd.

Vanaf het begin van mijn studie ben ik geboeid door het vak en de zienswijze dat er gemeenschappelijke verschijnselen zich voordoen in de natuur en in het menselijk lichaam. Sindsdien is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid en raak ik telkens weer gefascineerd door de wijze waarop het lichaam tot genezing kan komen.

Mijn levensintentie en passie is om mensen op een natuurlijke manier te helpen met behulp van Oosterse Geneeswijzen. Aandacht voor de cliënt vormt een wezenlijk onderdeel van mijn behandeling. Ieder mens is uniek en daarom wordt de behandeling altijd op maat gemaakt aangevuld met life-style- bewegings- en voedingsadviezen. In mijn behandelingen gebruik ik een combinatie van acupunctuur, Tui Na massage, kruiden supplementen en ademtherapie.

Met plezier volg ik na- en bijscholingen om kennis op mijn vakgebieden up-to-date te houden en uit te breiden. Mijn specialiteit is onder andere het behandelen van (chronische) pijnklachten, stress- burn-out klachten, spijsverteringsklachten, menstruatie klachten en hooikoorts.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging ZHONG, ofwel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG). De zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze zorg komt niet ten laste van het eigen risico. U heeft geen verwijsbrief nodig. Klik hier voor de zorgwijzer zodat u kunt kijken wat de voorwaarden en de vergoedingen zijn. Behandelingen die (gedeeltelijk) vergoed worden door de zorgverzekeraar dienen door uzelf bij de desbetreffende zorgverzekeraar te worden gedeclareerd. Na afloop van elke behandeling vindt de betaling via pin of contant plaatst en u ontvangt een nota per mail.

HBO
* Acupunctuur
* Westerse medische basiskennis – Tui Na massagetherapie
* Ademtherapie
* Voice Dialogue
* Kruiden Formules

Post HBO
* Effectief pijn behandelen met acupunctuur, deel 1 t/m 3 – Doeltreffende TCM strategieën voor slaapproblemen
* Gynaecologie: menstruele verstoringen
* Dermatologie voor acupuncturisten
* Moxa therapie
* Vuur cuppen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een therapie waarbij we door het zetten van flinterdunne naaldjes op acupunctuurpunten een reactie uitlokken van het lichaam. Door het prikken van bepaalde punten kunnen we gericht het zelf genezend en zelf regulerend vermogen van het lichaam in gang zetten. Het is mogelijk om op deze manier vrijwel elke fysiologische functie van het lichaam te verbeteren, daarom kan er ook een breed scala van klachten behandeld worden, zowel fysieke als mentale klachten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst samengesteld met aandoeningen waar acupunctuur verbetering of ondersteuning kunnen bieden.

Chinese verklaring

Vanuit de Chinese Geneeswijzen is acupunctuur een therapie waarbij we de vrije stroom van 'Qi' herstellen. Qi heeft vele betekenissen en kan in elke context iets anders betekenen. In de Chinese Geneeswijzen betekent het functie of substantie. Bij Qi als substantie kun je denken aan onder andere; voedingsstoffen, zuurstof of hormonen.

De hele fysiologie in het menselijk lichaam is afhankelijk van het vrij kunnen stromen van deze Qi in de organen en meridianen. Een meridiaan is een anatomisch gebied op het lichaam dat vernoemd is naar een orgaan zoals de maag, lever, nier, milt, etc. Door bepaalde plekken op bijvoorbeeld de Maag meridiaan te prikken met naaldjes kunnen we de functie van de Maag of de functies van het weefsel langs deze meridiaan weer herstellen. Het verloop van de meridianen komt overeen met die van de grote zenuwbanen en de verdeling van fascia bindweefsel. Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op de hele gesteldheid.

Westerse verklaring

De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Acupunctuur stimuleert het zenuwstelsel en bindweefsel. Dat zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen, hormonen en neurotransmitters. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend. Ook bevordert acupunctuur de bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie op een bepaalde plek betekent een verslechterde functie van dat gebied. Een goede bloedcirculatie is essentieel, omdat alles wat het lichaam nodig heeft om te genezen in het bloed aanwezig is, zoals natuurlijke pijnstillers, hormonen, voedingsstoffen, zuurstof en immuun cellen. Al deze componenten zijn sterk verbonden met een goede gezondheid.

Acupunctuur tegen pijnklachten

Acupunctuur zorgt naast een verbeterde bloedcirculatie er ook voor dat er pijnstillende stoffen worden aangemaakt. Om deze reden is er ook vaak na de eerste behandeling een vermindering van pijn voelbaar. De combinatie van pijnstillende stoffen en een verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat de pijn minder wordt en dat het gebied zich sneller kan herstellen.