Corona revalidatie Amsterdam

Het is inmiddels algemeen bekend dat een besmetting met het coronavirus een flinke aanslag kan zijn op het lichaam, zowel voor ex-coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, als voor ex-coronapatiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Om het normale leven weer op te pakken kan een revalidatietraject van grote meerwaarde zijn. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog (ernstig) verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie.

Wat houdt revalidatie na corona / COVID-19 in?

De corona revalidatie in Amsterdam zal zich op fysiek vlak richten op specifieke trainingstherapie, denk aan het opbouwen van spiermassa, het vergroten van uithoudingsvermogen en kracht, het optimaliseren van zuurstofopname door middel van ademhalingstechnieken en mogelijke krachttraining van de ademhalingsspieren. Daarnaast richt de revalidatie zich op het terugkrijgen van het vertrouwen in het eigen lichaam. Belangrijk hierin is ook de juiste balans te vinden tussen belasting (wat je met het lichaam doet) en belastbaarheid (wat je lichaam op dit moment aankan). Elk revalidatietraject is anders, iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen belemmeringen en doelen. Afhankelijk van deze doelen maakt de fysiotherapeut van Sento Medical een persoonlijk plan.

Wie komt er in aanmerking voor post-corona revalidatie?

Ex-coronapatiënten die tijdens hun herstel (ernstige) klachten en/of beperkingen ervaren in het fysiek functioneren, hebben een indicatie voor fysiotherapie. Voorbeelden van klachten en/of beperkingen zijn: moeite met trappen lopen, moeite met lange wandelingen maken, benauwdheid, gewichtsverlies en, -extreme vermoeidheid en/of minder uithoudingsvermogen na (intensieve) inspanning.

Met wie werkt de fysiotherapeut samen?

Bij patiënten die thuis beperkingen of problemen ervaren die buiten het domein van de fysiotherapie vallen, zal afstemming of samenwerking met andere disciplines van belang zijn, zoals diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten en/of psychologen. Bij tekenen van ondervoeding kan hiervoor een diëtist worden ingeschakeld. Een ergotherapeut kan worden ingeschakeld wanneer iemand moeite ervaart bij het verdelen van de energie over de dag. Indien er angst- of traumagerelateerde klachten het herstel belemmeren kan een psycholoog worden ingeschakeld. Voor problemen met kauwen, eten en slikken kan logopedie ondersteuning bieden.

Wordt fysiotherapie na corona vergoed uit de basisverzekering?
Wanneer er een verwijzing is van de specialist of huisarts valt de vergoeding voor ex-coronapatiënten onder de basisverzekering. Dit houdt in dat er bij langdurige klachten -minimaal zes maanden lang- gebruik kan worden gemaakt van paramedische zorg, namelijk:
• Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
• Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)

• Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering (voor 2021 is dit een bedrag van 385 euro).

Tip van de fysiotherapeut

Begin niet te vroeg met intensief sporten/bewegen om aan de conditie te werken. Kan je tijdens de activiteit niet meer praten dan ben je waarschijnlijk al te hard aan het werk. Zorg dat je niet buiten adem raakt en/of begint te hijgen.

De ervaring van Sara
"In maart werd ik, 30'er met fanatiek sportverleden, ziek door corona. Ik was een aantal weken flink ziek met als dieptepunt mijn bezoek aan het ziekenhuis door benauwdheidsklachten. Waar het ziek zijn ophield en mijn herstel begon, weet ik niet zo goed. De eerste 3 maanden kon ik nauwelijks een trap op komen en was een wandeling naar het einde van de straat vergelijkbaar met een marathon. Als oud roeicoach dacht ik dat ik dit varkentje zelf wel kon wassen, ik wist tenslotte van alles over conditie- en krachtopbouw. Toch kwam ik maar niet verder. Na overleg met de huisarts ben ik gestart met fysiotherapie bij Sento Medical. Vanaf dat moment ben ik pas echt gaan herstellen voor mijn gevoel. Door specifieke spiergroepen te trainen en aandacht te besteden aan mijn ademhaling ging ik spoedig vooruit. Het was fijn dat mijn progressie meetbaar werd. Ik kon zien hoe ik per week vooruit ging en dat gaf me mijn vertrouwen in mijn eigen lichaam weer terug. Met de hulp van de fysiotherapeut heb ik mijn leven weer terug. Het zal nog even duren voor ik weer een marathon roei of 240km op een dag fiets, maar ik kijk met vertrouwen naar de toekomst."

Heeft u hulp nodig bij het revalideren na corona of wilt u graag meer weten? Neem dan gerust contact op met Sento Medical voor meer informatie of plan een afspraak in met Derek (Derek@sento.nl) of via 020-3301444.