Het is inmiddels algemeen bekend dat een besmetting met het coronavirus een flinke aanslag kan zijn op het lichaam, zowel voor ex-coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, als voor ex-coronapatiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Om het normale leven weer op te pakken kan een revalidatietraject van grote meerwaarde zijn. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog (ernstig) verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie.
De corona revalidatie in Amsterdam zal zich op fysiek vlak richten op specifieke trainingstherapie, denk aan het opbouwen van spiermassa, het vergroten van uithoudingsvermogen en kracht, het optimaliseren van zuurstofopname door middel van ademhalingstechnieken en mogelijke krachttraining van de ademhalingsspieren. Daarnaast richt de revalidatie zich op het terugkrijgen van het vertrouwen in het eigen lichaam. Belangrijk hierin is ook de juiste balans te vinden tussen belasting (wat je met het lichaam doet) en belastbaarheid (wat je lichaam op dit moment aankan). Elk revalidatietraject is anders, iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen belemmeringen en doelen. Afhankelijk van deze doelen maakt de fysiotherapeut van Sento Medical een persoonlijk plan.
Ex-coronapatiënten die tijdens hun herstel (ernstige) klachten en/of beperkingen ervaren in het fysiek functioneren, hebben een indicatie voor fysiotherapie. Voorbeelden van klachten en/of beperkingen zijn: moeite met trappen lopen, moeite met lange wandelingen maken, benauwdheid, gewichtsverlies en, -extreme vermoeidheid en/of minder uithoudingsvermogen na (intensieve) inspanning.
Bij patiënten die thuis beperkingen of problemen ervaren die buiten het domein van de fysiotherapie vallen, zal afstemming of samenwerking met andere disciplines van belang zijn, zoals diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten en/of psychologen. Bij tekenen van ondervoeding kan hiervoor een diëtist worden ingeschakeld. Een ergotherapeut kan worden ingeschakeld wanneer iemand moeite ervaart bij het verdelen van de energie over de dag. Indien er angst- of traumagerelateerde klachten het herstel belemmeren kan een psycholoog worden ingeschakeld. Voor problemen met kauwen, eten en slikken kan logopedie ondersteuning bieden.
• Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)
De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering (voor 2021 is dit een bedrag van 385 euro).
Begin niet te vroeg met intensief sporten/bewegen om aan de conditie te werken. Kan je tijdens de activiteit niet meer praten dan ben je waarschijnlijk al te hard aan het werk. Zorg dat je niet buiten adem raakt en/of begint te hijgen.