Behandeling van stuitklachten
Stuitklachten, ook wel coccygodynie genoemd, is een aandoening die voor veel ellende kan zorgen. Zitten, opstaan uit zit en fietsen worden vaak erg pijnlijke bezigheden en ook toiletgang en geslachtsgemeenschap kunnen erg pijnlijk zijn. Zo kan pijn in de stuit zorgen voor sterke beperkingen in het dagelijks functioneren.
Ondanks dat ze regelmatig voorkomen, is er nog weinig bekend over hoe er mee om te gaan in de medische en paramedische wereld. De arts, fysiotherapeut en manueel therapeut leert doorgaans 'dat het er zit' en daar houdt het mee op. Gelukkig is er steeds meer kennis over de diagnostiek en behandeling voorhanden. Vooralsnog wel nog bij erin gespecialiseerde behandelaars.

Klachten aan het stuitje
Het stuitje is het laatste gedeelte van de wervelkolom en bestaat uit een paar kleine wervels. Klachten van het stuitje ontstaan vaak na een val of bij een bevalling en uiten zich doorgaans in pijn net achter de anus en een drukgevoeligheid op deze plek. De klachten komen meestal door een vergrote of verminderde beweeglijkheid, en/of een verkeerde positie van het stuitje.
Een veranderde stand of functie van het stuitje kan weer samengaan met een veranderde functie van de bekkenbodem spieren, die belangrijk zijn bij onder meer het urineren en de stoelgang en voor de stabiliteit van het bekken. Het kan ook zorgen voor veranderde functie of stand in de omliggende regio zoals het bekken, de ingewanden, de lage rug, de liezen en de heupen en zelfs doorwerken tot hoog in de nek en voeten.

Behandeling
De belangrijkste behandelmethoden van aanhoudende stuitklachten waren vooralsnog een operatieve verwijdering ervan of een inwendige correctie door een osteopaat of bekkentherapeut via de anus. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook minder ingrijpende of invasieve technieken voorhanden om de beweeglijkheid en stand van de stuit te beïnvloeden en de klachten vaak snel verminderen, ook als die al lange tijd aanwezig zijn.
Onze fysiotherapeut Roel heeft hier een specialistische opleiding in gevolgd. Omdat hij ook manueel therapeut is, kan hij de omliggende regio’s die mogelijk beïnvloedt worden door de stuitproblemen ook effectief behandelen.
Wil je graag een afspraak maken? Mail naar roel@sento.nl of maak een afspraak in zijn agenda door te bellen naar 020-3301444.